Severomoravská minipivovarnická vlna má další pokračování. Svého restauračního pivovaru se dočká i největší město regionu.
V září bude otevřen první restaurační minipivovar v Ostravě. Je umístěn v areálu bývalého zámku v Zábřehu. Areál zámku byl ještě před dvěma roky v naprosto dezolátním stavu a hrozilo jeho zřícení a demolice. Díky novému majiteli se však tento zajímavý areál podařilo nejen zachránit, ale současně z něj i vytvořit chloubu celého regionu Ostravska.
V zámku je vybudován hotel, restaurace, pivnice a minipivovar. Nádvoří umožňuje příjemné posezení v letních měsících, v restauraci může host obdivovat překrásné klenby a originální interiér. V pivnici je velice dobře využito staré trámoví, i ostatní součásti interiéru jsou vyrobeny z bytelného dřeva, což vytváří pro návštěvníka příjemný dojem.
Minipivovar má výstav 700 hl a dodala ho společnost PIVO Praha, s.r.o. jako svůj šestý v České republice. Dvounádobová varna s objemem vyrážené mladiny 550 l tvoří součásti interiéru pivnice a host ji spatří hned u vchodu. Šrotovna a sklad sladu sousedí s varnou, čímž je zajištěno jak jednoduché zásobování sladem, tak doprava šrotu do varny. Pro druhou část pivovaru bylo nutno postavit budovu. Do ní byl umístěn, deskový chladič, nádoba na horkou vodu, spilka se třemi kvasnými káděmi, 5 ležáckých a dva výčepní tanky. Prostorové řešení počítá s rozšířením výstavu až na 1 200 hl piva ročně. Výrobník chladu a vzduchový kompresor jsou umístěny v místnosti sousedící s tímto prostorem, což zajišťuje optimální technologické propojení.
Sládek pivovaru Ing. Václav Baron v současné době vyrábí světlý a tmavý ležák. V druhé polovině srpna již ho bude možné ochutnat. Slavnostní otevření celého komplexu je plánováno na září.
Závěrem bych chtěl popřát novému přírůstku do rodiny minipivovarů hodně vyrobeného piva a spokojených zákazníků. Podle prvních degustací si myslím, že tomu tak bude.
Dej Bůh štěstí
Článek byl převzat s laskavým svolením serveru
svět piva.cz